Velkou cenu Austrálie vyhrál suverénně Sebastian Vettel

Velkou cenu Austrálie vyhrál suverénně Sebastian Vettel

Obhájce titulu Sebastian Vettel dominoval v Melbourne po celý víkend a sezonu zahájil výhrou. Druhý dojel Lewis Hamilton, třetí Vitalij Petrov. AKTUALIZOVÁNO - jezdci Sauberu byli diskvalifikováni.

Dnešní Velkou cenou Austrálie na okruhu Albert Park v Melbourne začala 62. sezona mistrovství světa vozů formule 1. Loňský šampión Sebastian Vettel po celý víkend prakticky neměl soupeře. Příjemným překvapením je zlepšení McLarenu oproti zimním testům, což potvrdil druhým místem Lewis Hamilton. Zklidněný Vitalij Petrov si po vyzrálém výkonu dojel pro třetí místo. Stejně jako v Abú Zabí za sebou udržel Fernanda Alonsa i Marka Webbera.

Vettel s Hamiltonem hned ujeli
Obhájce titulu skvěle zareagoval už na startu a ihned si začal budovat náskok. Webber s druhým red bullem se pokoušel dostat před Hamiltona, ale v první zatáčce se nakonec zařadil za něj. Na čtvrté místo se prosadil Petrov s renaultem a navázal tak na loňské starty zraněného Roberta Kubici. Alonso zvolil méně výhodnou stopu a musel se vyhýbat Jensonu Buttonovi. Proto klesl až na deváté místo, zatímco jeho týmový kolega z Ferrari Felipe Massa se prosadil na pátou příčku. Šestý jel Button. Smůlu měl Michael Schumacher, do kterého zezadu narazil Jaime Alguersuari. Sedminásobný mistr světa zkusil pokračovat, ale po devatenácti kolech a třech zastávkách v boxech ze závodu odstoupil. Hned v úvodu se mimo trať objevil Rubens Barrichello.

Největší souboje
Závodní pole se poměrně rychle rozkouskovalo. Vettel si na Hamiltona brzy vybudoval třísekundový náskok. O hlavní vzrušení se starali Massa s Buttonem. Angličanovi se stále nedařilo před Brazilce dostat ani za pomoci pohyblivého zadního křídla (Drag Reduction System - DRS). Manévr nakonec nezvládl. Ve dvanáctém kole se sice před Massu dostal, ale jen za cenu zkrácení tratě. Vysloužil si tak penalizaci v podobě průjezdu boxovou uličkou. Ještě méně úspěšný manévr předvedl ve třiadvacátém kole Rubens Barrichello, který dokonce vyřadil Nika Rosberga. Také on byl za incident potrestán penalizací.

Loterie při výběru strategie
Životnost nových pneumatik Pirelli v závodech byla velkou neznámou. V tréninkových jízdách se zdálo, že gumy vydrží víc než při zimních testech, týmy volily do závodů různé strategie. Většina týmů se rozhodla pro dvě zastávky, Ferrari se zkusilo tři, stejně jako Red Bull a McLaren v případě Webbera, respektive Buttona. Naopak Vettel s Hamiltonem jeli na dvě. Sergio Pérez jako jediný absolvoval celý závod na s jedinou zastávkou.

Plánované pitstopy zahájil v jedenáctém kole Webber, kterému poměrně rychle odcházely zadní pneumatiky. V té době už nepokračoval debutant Pastor Maldonado, který zůstal stát mimo trať. Brzy do boxů zamířili i jezdci Ferrari. V patnáctém, respektive sedmnáctém kole se v depu vystřídali také Vettel s Hamiltonem. K výraznějším změnám v pořadí ale po prvních zastávkách nedošlo. Stále vedl Vettel před Hamiltonem, Webberem, Petrovem, Alonsem a Massou. Na sedmé místo se posunul Button, když tentokrát úspěšně pomocí DRS předjel Kobajašiho.

Boj o třetí místo
Ve 27. kole začali druhé zastávky. Jako první ji absolvoval opět Webber, následovali ho Alonso s Massou. Ve 32. kole vyjel z tratě Hamilton a poškodil podlahu vozu. V závodě však mohl pokračovat a na druhou zastávku zamířil o čtyři kola později společně s vedoucím Vettelem a Petrovem. Všichni tři nasadili tvrdé pneumatiky, stejně jako o dvě kola později Button. Vyrovnaný souboj o třetí místo nakonec rozhodly zastávky. Webber zajel naposledy do boxů ve 42. kole a na čerstvých gumách hned ve třetí zatáčce vyjel mimo trať. Alonso byl v depu o kolo později a stihl se na trať vrátit před Australanem. Na třetí místo mu to ale nestačilo, protože Petrov jedoucí s odlišnou strategií zůstal před ním. Na šesté místo se před Massu prosadil Button. Brazilec pak zajel naposledy do boxů a klesl na desáté místo.

V závěru závodu už k výraznějším změnám nedošlo. Vettel si dojel pro vítězství s více než dvacetisekundovým náskokem na Hamiltona. Skvělý výkon podal také třetí Petrov. V cíli sice ztrácel už půl minuty, ale bez problému za sebou udržel Alonsa i Webbera a poprvé v kariéře pilota F1 se postavil na stupně vítězů. Šestý dojel v poklidu Button, nebýt penalizace, mohl rovněž bojovat o třetí místo. Skvělý výkon podali oba jezdci Sauberu. Debutant Pérez skončil sedmý, Kobajaši osmý. Massa v závěru zajel nejrychlejší kolo, předjel Sébastiena Buemiho a připsal si deváté místo. Desátý byl právě Švýcar.

Těsně za body skončili Adrian Sutil a další nováček Paul di Resta s vozy Force India. Nepříliš výrazné výkony podali Jaime Alguersuari (Toro Rosso) a Nick Heidfeld (Renault). Také u loni debutujících týmů zůstalo vše při starém. Lotus dojel před virginem. Patnácté místo si totiž připsal Jarno Trulli a šestnácté při svém prvním startu v F1 Jérôme d´Ambrosio.

Šampionát pokračuje 8. až 10. dubna v malajsijském Sepangu.

Po závodě byly oba vozy Sauber z Velké ceny Austrálie diskvalifikovány kvůli příliš malému poloměru zakřivení horního elementu zadního přítlačného křídla.

GP Austrálie 2011 - opravené výsledky

P. Jezdec Tým Kola Čas/ztráta
1 Sebastian Vettel RBR-Renault 58 1:29:30,3 h
2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 58 +22,2 s
3 Vitalij Petrov Renault 58 +30,5 s
4 Fernando Alonso Ferrari 58 +31,7 s
5 Mark Webber RBR-Renault 58 +38,1 s
6 Jenson Button McLaren-Mercedes 58 +54,3 s
7 Felipe Massa Ferrari 58 +1:25,1 min
8 Sébastien Buemi STR-Ferrari 57 +1 kolo
9 Adrian Sutil Force India-Mercedes 57 +1 kolo
10 Paul di Resta Force India-Mercedes 57 +1 kolo
11 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 57 +1 kolo
12 Nick Heidfeld Renault 57 +1 kolo
13 Jarno Trulli Lotus-Renault 56 +2 kola
14 Jérôme d'Ambrosio Virgin-Cosworth 54 +4 kola
- Timo Glock Virgin-Cosworth 49 +9 kol
- Rubens Barrichello Williams-Cosworth 48 +10 kol
- Nico Rosberg Mercedes GP 22 +36 kol
- Heikki Kovalainen Lotus-Renault 19 +39 kol
- Michael Schumacher Mercedes GP 19 +39 kol
- Pastor Maldonado Williams-Cosworth 9 +49 kol
DQ Sergio Pérez Sauber-Ferrari 58 +1:05,8 min 
DQ Kamuj Kobajaši Sauber-Ferrari 58 +1:16,8 min

GP Austrálie 2011 - původní výsledky

P. Jezdec Tým Kola Čas/ztráta
1 Sebastian Vettel RBR-Renault 58 1:29:30,3 h
2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 58 +22,2 s
3 Vitalij Petrov Renault 58 +30,5 s
4 Fernando Alonso Ferrari 58 +31,7 s
5 Mark Webber RBR-Renault 58 +38,1 s
6 Jenson Button McLaren-Mercedes 58 +54,3 s
7 Sergio Pérez Sauber-Ferrari 58 +1:05,8 min
8 Kamuj Kobajaši Sauber-Ferrari 58 +1:16,8 min
9 Felipe Massa Ferrari 58 +1:25,1 min
10 Sébastien Buemi STR-Ferrari 57 +1 kolo
11 Adrian Sutil Force India-Mercedes 57 +1 kolo
12 Paul di Resta Force India-Mercedes 57 +1 kolo
13 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 57 +1 kolo
14 Nick Heidfeld Renault 57 +1 kolo
15 Jarno Trulli Lotus-Renault 56 +2 kola
16 Jérôme d'Ambrosio Virgin-Cosworth 54 +4 kola
- Timo Glock Virgin-Cosworth 49 +9 kol
- Rubens Barrichello Williams-Cosworth 48 +10 kol
- Nico Rosberg Mercedes GP 22 +36 kol
- Heikki Kovalainen Lotus-Renault 19 +39 kol
- Michael Schumacher Mercedes GP 19 +39 kol
- Pastor Maldonado Williams-Cosworth 9 +49 kol

Doporučujeme

Články odjinud